Διαταραχές ύπνου - Αϋπνία

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργικότητα και στην επαγγελματική, κοινωνική και οικογενειακή σας ζωή. Συνήθως, τα προβλήματα του ύπνου μπορεί να είναι δευτερογενή σε μια ιατρική ασθένεια, όπως η άπνοια ύπνου ή σε μια κατάσταση ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερο χρόνο σε διαφορά προβλήματα ψυχικά και σωματικά, επομένως είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Τι προκαλεί προβλήματα με τον ύπνο;

Τα πράγματα που επηρεάζουν τον ύπνο μας διαφέρουν για τον καθένα. Μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • Στρες ή ανησυχίες - για παράδειγμα για χρήματα, στέγαση ή εργασία
 • Προβλήματα με τον χώρο που κοιμάστε - για παράδειγμα, εάν κοιμάστε κάπου άβολα ή με φασαρία
 • Συνθήκες υγείας που σχετίζονται με τον ύπνο, επίσης γνωστές ως διαταραχές του ύπνου
 • Να είστε γονέας ή φροντιστής
 • Λήψη φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης ή της λήψης φαρμάκων
 • Ουσίες και αλκοόλ
 • Να εργάζεστε τη νύχτα ή να εργάζεστε με βάρδιες
 • Προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας

Τι είδους προβλήματα μπορεί να έχω με τον ύπνο;

 • Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, ή ξυπνάτε νωρίτερα από ό,τι θα θέλατε (επίσης γνωστό ως αϋπνία)
 • Έχετε προβλήματα που διαταράσσουν τον ύπνο σας, όπως κρίσεις πανικού, εφιάλτες ή ψύχωση
 • Δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε ή να σηκωθείτε από το κρεβάτι
 • Συχνά αισθάνεστε κουρασμένοι ή νυσταγμένοι - αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή δεν κοιμάστε αρκετά, δεν έχετε καλό ύπνο ή λόγω προβλημάτων υγείας
 • Κοιμάστε πολύ - κάτι που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον ύπνο σε στιγμές που θέλετε ή χρειάζεται να είστε ξύπνιοι.

Η πιο συχνή διαταραχή ύπνου είναι η αϋπνία.

Τι είναι η αϋπνία;

Μία από τις κύριες διαταραχές του ύπνου που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι είναι η αϋπνία. Ο καθένας χρειάζεται διαφορετική ποσότητα ύπνου για να νιώσει καλά. Η αϋπνία συνεπάγεται ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε αρκετά για να αισθανθείτε ξεκούραστοι. Ενώ όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή δυσκολίες και διακοπές στον ύπνο, η αϋπνία θεωρείται διαταραχή όταν συνοδεύεται από σημαντική δυσφορία ή εξασθένηση με την πάροδο του χρόνου.

Περίπου 1 στα 3 άτομα αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να κοιμηθούν τουλάχιστον μία νύχτα την εβδομάδα. Η αϋπνία προκαλείται από δυσκολία κατά τη διάρκεια του ύπνου, δυσκολία στο να κοιμηθείτε ή αφύπνιση που λαμβάνει χώρα πολύ νωρίς.

Η αϋπνία είναι σπάνια μια μεμονωμένη ιατρική ή ψυχική ασθένεια, αλλά μάλλον ένα σύμπτωμα.

Η βραχυπρόθεσμη αϋπνία είναι πολύ συχνή και έχει πολλές αιτίες όπως άγχος, ταξίδια ή άλλα γεγονότα ζωής. Γενικά, μπορεί να ανακουφιστεί με απλές παρεμβάσεις υγιεινής ύπνου, όπως άσκηση, ζεστό μπάνιο, ζεστό γάλα ή αλλαγή του περιβάλλοντος της κρεβατοκάμαράς σας. Η μακροχρόνια αϋπνία που διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες, θα πρέπει να διερευνηθεί από ειδικό γιατρό.

Ναρκοληψία

Η ναρκοληψία χαρακτηρίζεται από «επιθέσεις ύπνου» που συμβαίνουν, ενώ κάποιος είναι ξύπνιος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αισθανθεί πολύ κουρασμένος και να αποκοιμηθεί ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση. Αν και η ναρκοληψία είναι πιθανό να εμφανιστεί από μόνη της, σχετίζεται κυρίως με ορισμένες νευρολογικές διαταραχές, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Διαταραχές ύπνου που σχετίζονται με την αναπνοή

Κάποια αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε σύντομες διακοπές στον ύπνο και σε δεύτερο χρόνο μπορεί να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα, όπως αϋπνία και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η πιο συχνή είναι η άπνοια ύπνου.

Παραϋπνίες

Οι παραϋπνίες είναι μια κατηγορία διαταραχών που προκαλούν ανώμαλες κινήσεις και συμπεριφορές κατά τον ύπνο. Περιλαμβάνουν υπνοβασία, ομιλία στον ύπνο, εφιάλτες, τρόμο ύπνου, απώλεια ούρων, τρίξιμο των δοντιών ή σφίξιμο των γνάθων.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια νευρολογική κατάσταση που συνεπάγεται δυσάρεστες αισθήσεις στα πόδια (κάψιμο, πόνος) και μια ακαταμάχητη ώθηση να κινούνται τα πόδια προκειμένου να ανακουφιστούν οι αισθήσεις. Συχνά οφείλεται σε υποκείμενο νόσημα (αναιμία, θυρεοειδής), σε φάρμακα ή εγκυμοσύνη.

 

Η Προσέγγισή μου

Έχοντας εργαστεί ως επικεφαλής ιατρός τόσο για το NHS όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, μου έδωσε εκτενή εμπειρία στη θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας. Προσπαθώ πάντα να προσφέρω τα υψηλότερα πρότυπα φροντίδας σε όλους τους ασθενείς μου μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης που εστιάζεται στην αυτοβελτίωση με έμφαση στον υγιή τρόπο ζωής. Προσφέρω εξατομικευμένη θεραπεία προκειμένου να καλύψω τις συγκεκριμένες ανάγκες και επιθυμίες κάθε ασθενούς, με τεκμηριωμένες προσεγγίσεις αλλά και πρωτοποριακές θεραπείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 

Οι υπηρεσίες μου

Αρχική εκτίμηση & διάγνωση

Εξατομικευμένη θεραπεία

Εξειδικευμένες συνεδρίες

Online ραντεβού

 • fb
 • insta
 • yt

Σπύρου Μερκούρη 39, Αθήνα, 11634
+30 2107254744
info@draretipavlidou.com

Επικοινωνια